Τι είναι Deep House;

Deep house

Το Deep house είναι ένα υποκατάστημα της οικιακής μουσικής που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, αρχικά συγχωνεύοντας στοιχεία του σπιτιού του Σικάγου με τη τζαζ-funk της δεκαετίας του 1980 και τις πινελιές της ψυχής μουσικής. Οι ρίζες του αποδίδονται στο τραγούδι του Larry Heard “Mystery of Love” το 1984.

Χαρακτηριστικά

Οι επιρροές της μουσικής τζαζ μπορούν να βρεθούν στη χρήση πιο περίπλοκων χορδών από τις απλές τριάδες – 7ος, 9ος, 13ος, αναστολές, αλλοιώσεις – και λιγότερο κύριες εξελίξεις των χορδών, δίνοντας στις συνθέσεις μια ελαφρώς ανυπόφορη αλλά ευχάριστη αίσθηση. Οι τυπικές πτώσεις και συσσωρεύσεις που βρίσκονται στο mainstream EDM είναι άτυπες στο deep house.

Οι πιο αργές, πιο υγρές αυλακώσεις και η ομαλή, κομψή, κομψή συμπεριφορά κάνουν το βαθύ σπίτι μια πιο ώριμη, αισθησιακή, σιγοβράστη μεταφορά για σεξ από άλλα είδη ηλεκτρονικής μουσικής χορού. Σπάνια φτάνει στο αποκορύφωμα, αλλά παραμένει ένας άνετος, υπνωτικός και χαλαρωτικός παλμός, ιδανικός για το μικρό, ελαφρώς φωτισμένο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Ιστορία

Το Deep house πρωτοστάτησε σε μεγάλο βαθμό από παραγωγούς του Σικάγου όπως ο Marshall Jefferson (On the House) και ο Larry Heard (Mr. Fingers) και με κομμάτια όπως το “Mystery of Love” (1985) και το “Can You Feel It;” (1986); Το τελευταίο είχε παρόμοιο αντίκτυπο στο deep house με αυτό του “Strings Of Life” (1987) του Derrick May στο Detroit techno. Ο εκθαμβωτικός ήχος έγινε πιο συνηθισμένος λόγω της ευνοϊκής χρήσης πιο ήπιας, πιο οργανικής παραγωγής (αλλά ακόμα συνθεσάιζερ) παραγωγής και ήχων οργάνων. Ο συγγραφέας Richie Unterberger δήλωσε ότι ο βαθύς ήχος του Heard απομάκρυνε τη μουσική του σπιτιού μακριά από τις μεταθανάτιες τάσεις του πίσω προς τον πλούσιο, ψυχρό ήχο της πρώιμης μουσικής ντίσκο (ιδιαίτερα εκείνη των παλαιών δίσκων της Φιλαδέλφειας International και Salsoul). Το “Can You Feel It” έγινε ένα βαθύ σχέδιο.

Ο Heard χρησιμοποίησε ένα συνθεσάιζερ Roland Juno-60 για να δημιουργήσει το βαθύ μπάσο, μαζί με μια τυμπάνη Roland TR-909 για τα beats. Στις δεκαετίες 2000 και 2010, το είδος παρέμεινε πολύ δημοφιλές. Μέχρι το 2014, ωστόσο, η αντίληψη για το είδος είχε ως αποτέλεσμα την αίσθηση ότι κάποια μουσική του House χαρακτηρίστηκε Deep ως ακατάλληλη, και έκτοτε ο όρος χρησιμοποιείται για να ενσωματώσει διάφορους τύπους οικιακής μουσικής που βασίζεται σε bassline καθώς το είδος εξελίσσεται από την ιστορική του προέλευση .

πηγή